2 лютого - Всесвітній День водно-болотних угідь

31.01.2021 19:46

2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь. В цей день в 1971 році в іранському місті Рамсар була підписана Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином, як місця проживання водоплавних птахів, яка з тих пір називається Рамсарської конвенції. У 1997 р. день її підписання був оголошений Всесвітнім днем ​​водно-болотних угідь. Мета цього Дня - привернути увагу до цінності водно-болотних угідь для підтримки стійкого розвитку планети. Основною метою Конвенції є збереження та раціональне використання водно-болотних угідь як засобу досягнення сталого розвитку світу.

Учасниками Конвенції сьогодні є 160 держав світу, серед них і Україна. 33 водно-болотних угідь України загальною площею 744,651 тисяч гектар входять до переліку територій, які охороняються згідно Рамсарської конвенції. Серед них чимало таких, навколо яких вже не перший рік тривають суперечки та конфлікти. Наприклад, про порушення вимог Рамсарської конвенції (серед інших міжнародних угод) йдеться у справі про будівництво каналу Дунай - Чорне море через Дунайський біосферний заповідник, про будівництво Ташлицької та Дністровської гідроакумулюючих станцій.

Водно-болотні угіддя є джерелами прісної води, природними очисниками середовища від багатьох забруднювачів, основою розвитку зрошуваного землеробства, перспективними центрами рекреації і туризму. У той же час, такі екосистеми піддаються різним антропогенним і природних впливів.