19 лютого - день народження Миколая Коперніка

19.02.2014 20:17

Створення геліоцентричної системи світу стало революційним переворотом у науці. Вчення Коперника науково спростовувало міф про Землю як центр Всесвіту, утверджувало однакову матеріальну природу небесних і земних тіл, їх підпорядкованість єдиним законам, прокладало шлях до наукових відкриттів не лише сонячного, а й багатьох інших світів, аж до ідеї про безкінечність Всесвіту.

Ідеї Коперника позитивно сприйняли вже його сучасники. В подальшому геліоцентрична теорія світобудови набула розвитку і коригування в роботах Галілео ГалілеяЙоганна Кеплера,Ісаака Ньютона та інших.

Коперник — славетний вчений. Своїм його вважають як німці, так і поляки, хоча він ще за життя переріс державні кордони й національну ідентичність.

Міжнародний союз чистої та прикладної хімії затвердив офіційну назву для 112-го елемента таблиці Менделєєва — коперніцій (Copernicium — Cn).

На Місяці на честь М. Коперника названо кратер.

Крім того, ім'ям вченого названо астероїд головного поясу 1322 Коперник.

Також ім'я Коперника носить бразильський рід пальм (Copernicia). Монументи М. Копернику встановлено у ВаршавіКраковіТоруніРеґенсбурзіОльштиніВроцлаві тощо. Ім'я Миколи Коперника має Торунський університет (відкритий у 1945 році). У Торуні та Фромборку діють музеї М. Коперника.