Підготовка до олімпіади - щоразу щось нове і цікаве відкриваємо...

17.10.2016 10:39

Кам’яна троянда – одне із природних скарбів. На базарах алжирських, марокканських , туніських міст та селищ можна придбати різноманітні сувеніри: прикраси, посуд, вироби з дерева, килими. І тільки в алжирських лавках є «кам’яні квіти».

Цей сувенір зробила сама природа, а «ростуть» кам’яні дива в пустелі Сахара - в Долині троянд. Дивовижно, але для зростання кам’яних квітів , як і для живих, потрібна вода. Кам’яні троянди з’являються у сезон дощів. Це кристали гіпсу, які утворюються у порожнинах піску. Вода, просочується через товщу піску, вимиває з нього сульфатні солі, які забарвлюють пелюстки кам’яних квітів – від ніжно - лілового до насичено – коричневого відтінків. Іноді на кам’яних пелюстках утворюються маленькі кульки, які нагадують краплинки роси. Знайти кам’яні троянди не дуже просто. Вони знаходяться у товщі піску на глибині десять - п’ятнадцять сантиметрів.

Кам’яні квіти продаються в Алжирі будь де і коштують не дуже дорого. Коли ж ви вже придбали екзотичний сувенір, то пам’ятайте ,що його треба загорнути у декілька шарів м’якого паперу і покласти у коробку, бо він дуже крихкий.

Також в Алжирі є дивовижне озеро,яке знаходиться біля міста Сиди-бель-Аббес. Місцеве населення не користується водою з нього, хоча вона і не солена. В озері немає водних рослин і водоплавних, тому ви ніколи не побачити біля озера рибалок. Вчені довго його вивчали і дійшли висновку, що все це через те, що воно наповнене не водою ,а справжнім чорнилом. Тільки дві не великих річки впадають в нього, але вода однієї з них насичена солями заліза, а друга несе різноманітні органічні з’єднання , вимиті з торф’яних боліт. В ході хімічних реакцій, змішуючись, вони перетворюють озеро у велику природну чорнильницю. 

Деякі місцеві жителі гадають, що чорнильне озеро це сатанинська затія, інші нічого не думають, а просто отримують користь. Тому і існує багато назв -Чорнильниця, Око диявола, Чорне озеро. Чорнила з цього озера продаються в канцелярських магазинах Алжира і в інших країнах.