Екскурсія в природу “ Дослідження місцевих ландшафтів”. Складання гербарію рослин

03.11.2014 21:14
Люби природу не як символ душі своєї.
Люби природу не для себе люби для неї.
Вона  –  не тільки тема вірша або картини – 
В ній є висоти незміримі  й святі глибини.
У неї є душа могуча, порив є в неї,
Що більші над усі пориви душі твоєї.
Вона – це мати. Будь же сином,  а не естетом,
І станеш ти не папір’яним – живим поетом.
М. Рильський
Мета: проведення навчальної і пропагандистської роботи з питань охорони природи, створення умов для виховання екологічно грамотної поведінки людини в навколишньому середовищ
Однією з форм екологічного виховання школярів є екологічна стежка. Не брати з природи якнайбільше , а розумно співіснувати з нею, раціонально використовувати і відтворювати її багатства, оберігати природні цінності всюди і завжди – це повинно закластися в душу дитини змалку.
Екологічна стежка – це розмічений маршрут екскурсії в природу, по ходу якого підготовленим екскурсоводом ведеться розповідь про природні об’єкти і явища, які тут зустрічаються.
 
Територія  урочища лежить в межах Поліської ландшафтної зони. Характеризується переважанням водно-льодовикових відкладів, долинно-грядовим рельєфом, ускладненими яружно-балковими формами з сірими опідзоленими грунтами.
З рослинності представлені корінні і відносно-коріні угруповання, тобто такі, які після втручання людини відновлювались у природньому або близькому до нього вигляді. Сюди належать дубові, соснові, клейковільхові ліси ,  болотні фітоценози і вологі луки. 
 
Маршрутний лист природних обєктів стежки ландшафтної зони
Точка №1.  Дубовий пролісок. 
Саме тут де карбонатні відклади близько залягають до поверхні зростають природні дубові ліси з домішками липи серцелистої, клена і ясена.
Дуб є символом могутності. Дерево світлолюбне, має прості округло вирізані листки, маленькі жолуді. В його широкій кроні знаходять прихисток птахи, жолуді улюблена їжа білок, кабанів. З квіток бджоли збирають пилок
Клен – високе струнке дерево з колоноподібною кроною. Листки великі з загостреними лопатями, мякі і ніжні, кора гарного сірого відтінку, покрита тріщинами. Плоди – крилатки які утворились після цвітіння. Тіньовитривалий, є медоносом.
Липа серцелиста – тіньовитривале дерево, доживає до 1000 років. Лікарська рослина, медонос
Ясен – струнке дерево з ажурною кроною, з ясно – сірою гладенькою корою. У ясена складний листок, сплюснуті загострені крилатки, які тримаються аж до зими. 
Точка №2. Сосновий ліс.
Сосна росте на піщаних грунтах, там де багато світла. Приносить велику користь природі, оскільки закріплює корінням грунт. Хвоя і гілочки, які падають утворюють грунт. Сосна дає поживу для лісових мешканців. 
Ялина менше поширена. Вік ялини можна порахувати за кільцями. У неї чітко видно чоловічі і жіночі шишки.
Точка №3. Чорновільшанник або клейковільховий ліс.
У складі деревостану – беореза пухнаста, граб, вяз, чагарникові види – смородина чорна і смородина пухнаста, калина. Вільха клейка – вологолюбна. Влітку на кінчиках гілок виросмтають шишки. Це дерево першим починає цвісти. Рано навесні на листках багато клею.
Береза пухнаста – має кучеряву крону і спрямовані догори гілки. Листя ромбічне з гострими зубчиками і сережки наповнені пилком. Порода світлолюбна, невибаглива до грунту, тому її вирощують для заліснення піщаних грунтів.
Граб – листки овальні, зубчасті і гофровані. Квітки невиразні , плоди горішки.
Калина – вологолюбна, цвіте пізньою весною. Квіти дрібні і великі, з великих не утворюються плоди, але вони приваблюють комах. Калина – символ України, символ нашого краю. 
Точка №4 Болотний фітоценоз 
Типовими рослинами є: журавлина, багно болотяне, підбіл звичайний , осока мала квіткова
Журавлина – вічнозелений сланкий кущ, цвіте в травні. 
Осока – трава, яка нагромаджує кремнезем, тому пагони стають ріжучими. Стрілолист – листки на довгих черешках, схожі на стріли, що несуться вгору. Сусак зонтичний – ніжні біло-рожеві квітки зібрані в зонтик. Листя видовжене як шабельки
Точка №5 Вологі луки
Найбільш багате флористичне угруповання: тонконіг лучний, трясучка середня, конюшина лучна, тимофіївка лучна, барвисте різнотравя: роман  звичайний, волошка лучна, перстач прямостоячий, вівсяниця, костриця, мітлиця.
 
Практичні завдання
1група . Складання гербарію лікарських рослин.
Зібрати лікарські рослини: мати-й – мачуха, суниці лісові, звіробій звичайний, валеріана, багно звичайне, лепеха звичайна, мучниця.
2 група. Визначення рослин
Знайти і визначити систематичне положення рослин, які використовують як біологічний годинник.
Козельці – їх суцвіття відкриваються в 3 – 5 годині ранку, квіти маку, шипшини, – в 4 –5 годині, а в 5 – 6 годині – квіти кульбаби.  Закриваються квіти мак, цикорій, кульбаба о 14 – 15 годині, о 16 годині нагідки, о 17 – 18 – латаття біле. Знаючи ці особливості можна визначати час протягом доби.
3 група. Визначення рослин – синоптиків. 
Визначити і встановити  систематичне положення рослин за якими можна спрогнозувати погоду.
Квіти мати-й -мачухи  не розкриваються  - до погіршення погоди.
Квіти латаття закриваються – до дощу.
Запашний тютюн дуже пахне–  до дощу.
Листя квасениці склалося – до дощу.
З листків калини стікають краплини води – до дощу.
 
Звіт груп про виконану роботу. Обмін інформацією між групами. Камеральна обробка даних. Складання гербарію рослин.